NYT BILPAS PÅ VEJ

Den manuelle ansøgning i papirform for bilpas udgår i forbindelse med overgangen til det nye bilpas, som du kan læse mere om her under.

Den manuelle ansøgning er nedlagt og vil bliver erstattet af en elektronisk.

Har du permanent bilpas i dag, vil du modtage information inden den 7. december 2023 om, hvordan du får udskiftet dit nuværende bilpas.

Skal du ansøge om nyt bilpas, bedes du have lidt tålmodighed da vi er ved at overgå til nyt system. Vi forventer at det nye system er oppe og køre senest den 7. december 2023. Skal du have bil med på airside inden da, må vi bede dig om at ansøge om gæstepas på daglig basis i vagten. Vi beklager denne overgang.

 

Nye bilpas på vej

Vi indfører nye bilpas i RKE. Fremover skal alle køretøjer – uanset om det er redningskøretøjer, mobil-trapper, kraner, lifte eller privatbiler – have et bilpas for at få adgang airside.

 

EU-krav for at højne safety

De nye bilpas bliver indført på baggrund af en række nye EU-krav, som skal skabe endnu bedre safety ved at sikre, at køretøjer, der opererer airside, hele tiden er fuldt funktionsdygtige. Kravene betyder blandt andet, at alle køretøjer skal have et nyt bilpas. Køretøjer, som skal færdes på forpladsen og i manøvreområdet, skal endvidere have et særligt vedligeholdelsesprogram og et funktionstjek hver dag, de kører airside. Det kan for flere køretøjers vedkommende betyde ekstra serviceprogrammer, ud over dem vi kender fra bilforhandlernes normale services, samt de myndighedspålagte 2-årige syn. Det betyder, at flere af køretøjerne der skal operere inde i lufthavnen, nu skal leve op til en række højere krav/standarder, end et tilsvarende køretøj ”ude i byen”.

De nye EU-krav er omfattende og kommer til at kræve en indsats at implementere – både for os her i RKE og for alle de andre virksomheder og privatpersoner med køretøjer i lufthavnen.

Mange køretøjer har allerede et bilpas, men bilpassene får nyt udseende og nye data. Derfor skal alle de nuværende bilpas fornys. 

 

I gang i november 

I løbet af november måned starter vi op med at udstede de nye bilpas til RKE’s egne køretøjer, og kort tid derefter åbner vi op for, at alle øvrige virksomheder og private kan ansøge om nye bilpas på nye vilkår.  ID-kortkontoret informerer hver enkelt virksomhed om, hvornår de kan gå i gang med ansøgningsprocessen. 

De sidste bilpas skal efter planen være udstedt inden udgangen af året, og der skal alle de tilhørende krav og vilkår for de nye bilpas være fuldt implementeret og gældende.

I løbet af oktober fremsender Roskilde Lufthavn mere information om de nye krav sammen med vejledninger til systemer og lignende, og i løbet af efteråret holder vi nogle informationsmøder, hvor man kan komme og stille spørgsmål og få hjælp til at søge bilpas.

 

Første skridt: køretøjsansvarlig

For at kunne administrere de nye krav skal alle virksomheder med køretøjer airside udpege en såkaldt køretøjsansvarlig, som skal stå for bestilling af firmaets bilpas. Det sker i et nyt system CPHNow, som alle brugere også får nærmere besked om.

For private bliver det RKE, der fungerer som ”køretøjsansvarlig”.  Men man kommer selv til at skulle logge ind i CPHNow og bestille bilpas til sin private bil.

Vi sender nærmere information ud om dette direkte til alle med et ID-kort i løbet af november.